foto muziek in de wijk

Vioolles

Als viooldocente ben ik verbonden aan De Nieuwe Muziekschool in Bussum en heb ik mijn eigen lespraktijk in Utrecht. Op de volgende pagina's kunt u meer informatie te vinden over de mogelijkheden in Bussum of Utrecht. Handige weetjes over vioolles kunt u hier vinden. Heeft u nog vragen, of wilt u een kennismakingsles afspreken, dan kunt u contact met mij opnemen middels het contact formulier.

Mogelijkheden

De viool is een heel veelzijdig instrument! Samen met de andere strijkinstrumenten vormen de violen de basis van het grote symfonieorkest. Het is mogelijk solo te spelen, of met een paar andere violisten. Je kunt er allerlei muziekstijlen op spelen.

Viool leren spelen is al mogelijk wanneer je 4 jaar oud bent. Tijdens verschillende cursussen en stages heb ik me verdiept in het lesgeven aan deze jonge kinderen. Het vraagt natuurlijk om een andere aanpak dan wanneer een 7-jarige leerling op les komt. Maar door op een speelse manier met veel zingen en bewegen en dit vervolgens op de viool te spelen is het wel degelijk mogelijk om zo jong al viool te leren spelen. Later beginnen kan ook; een jaar of 7/8 is ook een goede leeftijd om te starten. Ben je ouder, dan help ik je graag tijdens de vioolles maar heb je ook een goede dosis doorzettingsvermogen nodig!

Leerling Christina heeft in juni 2016 meegedaan aan het Muziekconcours Amstelveen en een 3e prijs behaald. Beluister hieronder haar uitvoering van het 3e deel van het concert op.35 van Rieding.

Referenties

"Op mijn vijfde verjaardag kreeg ik een viool en vioolles van Lizette. Toen moest ik de snaren nog onthouden met Egbert de egel en Albert aap, Dirk dromedaris en Guusje gans. Nu krijg ik de kans om eigen stukken te leren van Lindsey Stirling en Otto Rieding, maar ook moelijke dingen zoals in de derde positie spelen en vibreren. Ik zit al 6 jaar op les en heb er nog steeds plezier in, het is altijd gezellig met Lizette. Groetjes Roos"

"Inmiddels heb ik al weer drie jaar vioolles van Lizette. Zij is een vakkundig viooldocente. Zij besteedt zowel aandacht aan techniek en zuiverheid, maar ook aan houding. Zelf speel ik in een amateurorkest en ik ben altijd blij met de tips van haar om de moeilijkere stukken in de vioolpartij te kunnen spelen. Ook is het fijn dat zij het oefenmateriaal zoveel mogelijk afstemt op de wensen van de leerling. Er zijn nog mensen zoals ik die blij worden van etudes en een toonladder. Voor anderen biedt zij ook voldoende keuze van oefenmateriaal. In deze afgelopen jaren heb ik erg veel geleerd van Lizette en ga ik altijd met plezier naar haar les! "
Mariëtte Broekman

Bron: Linkedin

"Lizette is een zeer kundig viooldocent met veel oog voor de didaktiek (dat is ook wat mij erg aansprak). Haar lessen zijn heel gestructureerd en duidelijk, met veel speelse elementen voor (kleine) kinderen. De werkbladen die Lizette gebruikt bouwen de les goed op en geven veel structuur. Een goede en vooral leuke afwisseling van de les is het zingen van liedjes en het samenspelen. Een aantal keer per jaar organiseert Lizette een samenspeel- of voorspeelochtend. Een mooie aanvulling op de individuele lessen."
Jacqueline Nooijen

Bron: Linkedin

Lesinhoud

Tijdens de lessen vormt klassieke muziek de basis, maar als de leerling dat wil is er ook ruimte voor eigen invulling zoals musicalnummers, filmmuziek of volksmuziek als Ierse muziek of Klezmer. Je leert alles wat nodig is om al deze soorten muziek te kunnen spelen. Een hele goede basistechniek is hiervoor onmisbaar. Ik zorg ervoor dat dit zorgvuldig, stap voor stap, wordt opgebouwd. Zo leer je hoe je de viool en stok vast moet houden om de viool op z’n mooist te laten klinken. Verder doen we oefeningen in de les om je ritmegevoel te ontwikkelen en je gehoor te trainen.

De klank en de muziek die je daarmee maakt is het belangrijkst, en het lezen van muzieknoten een hulpmiddel om de noten te onthouden. Daarom leer ik mijn leerlingen eerst auditief (op het gehoor) spelen, zonder noten te lezen. Wanneer de basis van het viool spelen goed gaat, leer ik je noten lezen. Wanneer dit precies gebeurt hangt van de leeftijd en vorderingen van de leerling af, maar bijna altijd tijdens het 1e jaar vioolles. Het is dus niet nodig om al noten te kunnen lezen als je met vioolles begint!

Meerdere keren per jaar zijn er leerlingenconcerten waaraan iedereen mee mag doen.

Samenspel

Vioolspelen in je eentje is leuk, maar samenspelen maakt het nog mooier! In de les wordt hieraan aandacht besteed door het spelen van duo’s met de docent en/of met een medeleerling. Verder kun je deelnemen aan één van de orkesten in de omgeving of aan ensembles. Tijdens de kerstuitvoering van De Nieuwe Muziekschool hebben er bijvoorbeeld duo’s viool-cello meegedaan.